Visie op zagen

De technologische onderzoeksactiviteiten van ELCON heeft voor het opdelen van plaatmaterialen zijn gericht geweest op de ontwikkeling van precisie geleidingssystemen over grote lengtes en op de ontwikkeling van programmeerbare besturingssystemen.

Geleiding
De ontwikkeling van de geleidingssystemen is uitgevoerd in nauwe samenwerking met vooraanstaande onderzoeksinstituten als het Centrum voor Lichtgewicht Constructies, de Technische http://www.elcon.nl/media/cac2d38cb81f7bea1ad0a95c254bed64e2065911Universiteit Delft en industriële ontwerpbureaus.
Dit resulteerde onder andere in een revolutionaire oplossing voor de spanningsvrije montage van precisie geleidingsrails op in zichzelf stijve draagmodules.

Deze vinding heeft verschillende toepassingen gevonden binnen de machines die ELCON fabriceert. Zoals het Hybride concept voor het automatisch zagen onder hoeken, zeer grote opdeelzagen met lengtes tot wel 20 meter, afkortzagen specifiek voor sandwich panelen, schuinstelbare voorritssystemen en een zaagmachine voor postforming platen met een 3-assen servo gestuurde enkelvoudige zaaggroep.

Programmeerbare besturingssystemen
De ontwikkeling op het gebied van de programmeerbare besturingssystemen is erop gericht dat de machines zeer eenvoudig te bedienen zijn, ook voor personeel zonder vakopleiding. Daarom was ELCON de eerste die touchscreen technologie ontwikkelde en introduceerde voor verticale platenzagen. Met deze innovatie ziet de operator van de machine alleen die knoppen op zijn bedieningspaneel die op dat moment relevant zijn voor de uit te voeren handelingen. De extra koppelingsmogelijkheid naar een kantoor/PC omgeving met opdeel- optimaliseringssoftware maakt het gebruiksgemak compleet.
Als een spin-off van de touchscreen besturing is ook het Easystop positioneringssysteem ontwikkeld dat een zeer gebruikersvriendelijk programmeerbaar aanslagsysteem voor standaard afkortzagen mogelijk maakt.

Touch-screen
De focus op technische innovatie van Elcon resulteert onder meer in een zeer gebruikersvriendelijke http://www.elcon.nl/media/a2492b990fb84d00e04ce96b41afecc46ce31540bediening. Een prachtig voorbeeld hiervan is de volledig geïntegreerde Touch screen bediening. Ook voor onervaren gebruikers geeft het Touch-screen helder weer hoe de machine te bedienen. Tevens geeft het touch-screen alleen die info weer die relevant is voor dat moment. Hierdoor wordt het voorkomen dat er fouten gemaakt worden dan wel onnodig tijd besteed wordt aan het zoeken naar functies. Daarnaast laat het scherm duidelijke waarschuwingen en instructies zien indien er ergens een storing optreed.

Afzuigsysteem
Een ander aandachtsgebied voor de productinnovatie is de nadruk die ELCON legt op Arbo en veiligheid. Daaruit ontwikkelde zich het meest efficiënte stofafzuigsysteem voor deze toepassingen, dat sinds het begin van de jaren '90 onder naam Limpio op de markt wordt gebracht.
Het Limpio-systeem zuigt het stof af direct bij de bron waar het ontstaat en bereikt daardoor de laagste emissie-waarden met een minimale behoefte aan afzuigvermogen.

Advance klemsysteem
Een andere unieke ontwikkeling in de markt, gericht op het de meest optimale handling van plaatmateriaal, is het het Advance systeem van ELCON. Dit maakt gebruik van een klemmengroep die het te zagen materiaal (eventueel meerdere platen tegelijk) fixeert en het mogelijk maakt om direct na het horizontaal zagen van een strook deze strook ook verticaal te kunnen afkorten, zonder dat daar extra handelingen aan te pas komen van de operator. Hiermee worden direct kosten bespaard door het verminderen van tijd en aantal van personeelsinzet en het afnemen van het risico van beschadiging van de plaat.

ADVANCE²QUADRA
De continue aandacht van ELCON voor innovatie van producten en processen heeft geleid tot het succesvolle bedrijf dat het vandaag de dag is. Gebruik makend van de meest moderne productie methoden zorgt ELCON ervoor dat flexibiliteit en doorontwikkeling voorop blijven staan. Gedurende de afgelopen decennia zijn vele innovatieve ideeën in het machineprogramma ingevoerd en gepatenteerd. Vele van de recente ontwikkelingen, die het werken met verticale platenzagen revolutionair hebben veranderd, zijn samengevoegd in het nieuwste model, de ADVANCE²QUADRA. "Ondanks dat we ervan overtuigd zijn dat we met de ADVANCE range van verticale zaagmachines een nagenoeg perfecte machine hebben ontwikkeld, zullen we er niet mee stoppen om nog verder door te ontwikkelen".

Service
De verticale platenzagen van ELCON worden in vele verschillende industrieën en bedrijfstakken toegepast. De kleinere modellen worden veelal gebruikt in de bouwmarkten, vooral vanwege de degelijkheid en compacte opbouw. De meer uitgebreide machines vinden hun toepassing in de houtbewerking-, kunststof- en aluminium-industrie. Het succes van ELCON in de internationale bouwmarktketens kan mede worden teruggevoerd op de uitgebreide zorg voor het onderhoud en service in Europa.

Maatwerk
http://www.elcon.nl/media/f59b28996c93ce814a6127b681cbb7e26ae51fdeDe vraag uit verschillende industrieën naar maatwerk machines (afmetingen en zaagdiktes, zowel verticaal als horizontaal) heeft Elcon altijd zeer succesvol weten in te vullen. Vele verschillende soorten plaatmateriaal worden succesvol gezaagd met machines van Elcon, waaronder Alu-bond, Corian, Trespa, Thermoclear, gips, post-forming, acrylaat, polycarbonaat en vele anderen.

Terug